Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka wieprzowa po królewsku (pieczona)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka wieprzowa 1,2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
przyprawa do golonki Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
wino czerwone wytrawne 1/2 szklanki
miód 1 i 1/2 łyżki
czosnek 2 ząbki
przyprawa do golonki Prymat 1 i 1/2 łyżeczki
bulion warzywny 1 kostka
rosół wołowy 1 kostka
włoszczyzna 1 (bez kapusty)
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka wieprzowa po królewsku (pieczona)

Marynata: 1/3 szklanki oliwy lub oleju, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina lub 2 łyżki octu balsamicznego, 1 i 1/2 łyżki miodu, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do golonki, sól i pieprz czarny mielony Prymat.
Golonki umyć i gotować wraz z włoszczyzną i przyprawami 2-3 godz., aż będą zupełnie miękkie. Następnie wyjąć je z wywaru, ostudzić i usunąć delikatnie kości, tak aby nie poszarpać mięsa. Golonki ułożyć w naczyniu szklanym lub ceramicznym do zapiekania, zalać marynatą przygotowaną przez połączenie podanych składników i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 24 godz. Przed pieczeniem lekko posypać przyprawą do golonki Prymat. Następnie golonkę piec wraz z marynatą 40-60 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180°C. Wywar z golonki można użyć do przygotowania zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ajres 24.09.2012 20:58
pyszne
agnieszka214 03.12.2011 15:52
mniam
agnieszka214 03.12.2011 15:52
mniam
Magda60 01.11.2011 21:09
super
Magda60 05.07.2011 22:25
pychotka
mirosława4 15.06.2011 15:17
mniam
artur7 25.04.2011 10:25
smaczne
agogo2 21.04.2011 22:26
pyszna
agogo2 21.04.2011 22:24
pyszna
agogo2 27.03.2011 23:49
super
gosia561 11.03.2011 13:50
smaczne
accee 28.02.2011 22:07
Musi być dobra
Babciagramolka 20.12.2010 17:09
Goloneczka w miodzie podlana winem- czemu nie
rakow2
rakow2 05.10.2010 15:47
oj tak
Barbara55 21.08.2010 15:54
oj tłusto
kuchareczka4 15.07.2010 13:00
Tlusto i niezdrowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak