Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior z boczkiem zapiekany

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 duży
boczek 30 dag
ser żółty 15 dag
cebula 2 duże
pomidory krojone z puszki 3 puszki
sól
pieprz
cukier 3 łyżeczki
tłuszcz do smażenia 2 łyżki
ziele angielskie 4 szt
Kucharek przyprawa do potraw
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior z boczkiem zapiekany

Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzamy. Cebulę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z pokrojonym w paski boczkiem, dodajemy pomidory, dusimy 3-4 minuty z liściem laurowym i zielem angielskim. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i kucharkiem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Kalafiora układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w temperaturze 140-150 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa95 22.10.2011 10:50
ciekawe
Ewa95 22.10.2011 10:49
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak