Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki z karkówki w sosie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 1 garść
cebula 2 szt
ogórek kiszony 2 szt
mąka 3 łyżki
olej do smażenia 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szt
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1 szt
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki z karkówki w sosie

karkówkę kroimy w plastry grubości ok 7 mm, delikatnie tłuczemy z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy delikatnie w mące i układamy na patelni z rozgrzanym olejem.
Grzyby wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem.
Cebulkę kroimy w piórka, ogórki w cienkie plastry.
Mięso często obracamy, tak aby smażyło się równomiernie w międzyczasie dodajemy 2 szczypty przyprawy do gulaszu, pieprz, sól .
Gdy mięso z obydwóch stron jest zarumienione wrzucamy do niego cebule i ogórki - nadal smażymy wszystko razem.
Do usmażonych ogórków, cebulki z mięsem wlewamy szklanke z grzybami i wodą, dusimy około 20 minut tak aby mięso zmiękło - doprawiamy przyprawą do gulaszu, pieprzem i solą na koniec jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty zaklepujemy mąką rozrobioną z wodą.


SMACZNEGO

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 29.03.2012 11:19
Bardzo smakowicie się te bitki zapowiadają :)
RenataZ-et 14.11.2011 11:15
często robię takie bitki
tonia 13.11.2011 23:45
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak