Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodko- ostra potrawka z kurczaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 średnia
imbir 1 kawałek wielkości dużej łyżeczki
sos sojowy 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżka
miód prawdziwy 1,5 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
marchew 1 średnia
cebula 1 średnia
tłuszcz do smażenia
cukinia 20 dag
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko- ostra potrawka z kurczaka

Kroki postępowania

1
Imbir ścieramy na drobnych oczkach, łączymy z miodem, octem balsamicznym, sosem sojowym, dwoma łyżkami oleju i pieprzem cayenne.
Krok 1 - Słodko- ostra potrawka z kurczaka foto
2
Pierś z kurczaka zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
Krok 2 - Słodko- ostra potrawka z kurczaka foto
3
Zamarynowaną pierś smażymy na rozgrzanym oleju aż będzie rumiana. Dodajemy marchew obraną i pokrojoną w półtalarki oraz cukinię pozbawioną miąższu i pokrojoną wzdłuż na 4-6 części i następnie na plasterki. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu 3-4 minuty.
Krok 3 - Słodko- ostra potrawka z kurczaka foto
4
Dodajemy obraną i pokrojoną w drobne pióra cebulę, przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut (aż warzywa będą miękkie).
Krok 4 - Słodko- ostra potrawka z kurczaka foto
5
Podajemy z ryżem i surówką.
Krok 5 - Słodko- ostra potrawka z kurczaka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lotar 20.10.2011 13:11
super
Beatris 20.10.2011 10:23
To potrawa w sam raz dla mnie. I jeszcze ten świeży imbir... pycha.
Jarlin 20.10.2011 08:59
kusząca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak