Sposób przygotowania

Do miseczki wsypać 2 łyżeczki jarzynki, 2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki papryki czerwonej mielonej słodkiej i szczyptę chili oraz 2 łyżeczki majeranku, dokładnie wszystko wymieszać.
Kurczaka umyć i osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć mieszanką przypraw tak przygotowanego kurczaka zostawić w lodówce najlepiej na noc .

Wątróbkę udusić razem z cebulą i pokroić w drobną kostkę w taką samą kostkę pokroić kawałek czerwonej papryki i grzyby (mogą być same pieczarki choć ja miałam pomieszane z gąskami zielonkami), dodać do tego jajko, posiekaną zieloną pietruszkę około 2 łyżek i doprawić do smaku solą i pieprzem .

Przygotowanym nadzieniem napełnić kurczaka i umieścić go w naczyniu do zapiekania, kurczaka posypać połamanymi liśćmi laurowymi 2-3 sztuki i kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz kolorowego pieprzu .
Tak przygotowanego kurczaka można obłożyć dodatkowo ziemniakami .
Pieczemy około 1,5 godz (czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka) w temp do 200st .
Ja przez pierwszy etap pieczenia naczynie mam przykryte ,a dopiero jak mięso jest już prawie miękkie to odkrywam brytfannę .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    banditka

    Chdzi za mną od jakiegoś czasu taka potrawa ale sporo pracy
  • 0
    original
    Opublikowano

    lipka02

    racja,potrawa jest czasochłonna ale wygląda pysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    lipka02

    racja,potrawa jest czasochłonna ale wygląda pysznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Takie pyszności z wielką chęcią bym zjadła:)
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    wygląda znakomicie
  • 2
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    dobry
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pyszny kurczak :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !