Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z groszkiem i marchewką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1/2 szklanki
wywar warzywny 2-3 szklanki
marchewka 1 duża
groszek 3/4 szklanki
Kucharek przyprawa uniwersalna
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z groszkiem i marchewką

Kroki postępowania

1
Do garnka wlewamy 2 szklanki wywaru warzywnego, gdy się zagotuje, wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 1 - Ryż z groszkiem i marchewką foto
2
Po około 8-10 minutach od wsypania ryżu, dodajemy groszek (świeży lub mrożony) oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę (możemy także użyć mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem - razem powinno ich być około 1 i 1/4 szklanki) i dalej gotujemy co chwilę mieszając. W razie potrzeby dolewamy po trochu bulionu.
Krok 2 - Ryż z groszkiem i marchewką foto
3
Gdy ryż i warzywa będą już miękkie- doprawiamy kucharkiem i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 2-3 minuty, aby ryż \"doszedł\" i wchłonął ewentualny nadmiar wywaru.
Krok 3 - Ryż z groszkiem i marchewką foto
4
Podajemy na ciepło- najlepiej komponuje się z daniami z drobiu.
Krok 4 - Ryż z groszkiem i marchewką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 18.11.2012 20:58
a jakby dla kogoś znudził zwykły ryż, zapraszam tutaj :o)
Mysiunia 20.10.2011 10:41
uwielbiam to! chociaz ostatnio robiłam z sama marchewka i też było pyszne:)
Jarlin 20.10.2011 09:00
świetny pomysł na ryż

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak