Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta paprykowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
masło 15 dag
woda 50 ml
sól szczypta
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżeczka
jajko 3 szt
śmietana 18-procentowa 250 ml
parmezan starty 4 łyżki
sól i pieprz do smaku
bazylia 5 listków

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta paprykowa

Ciasto:z mąki ,roztopionego masła, 1 jajko i sól wodę ile potreba, zagnieść na kruche ciasto .Schłodzić w lodówce.
Na farsz : paprykę bez nasion pokroić na kawałki.Przysmażyć na maśle.Potem wymieszać ją z połową śmietany ,dodać czosnek rozgnieciony i bazylię pokrojoną ,wymieszać.Ciasto cienko rozwałkować włożyc do formy na tartę i upiec na rumiano w temp.220 st. Na upieczony spód tarty wyłożyc masę z papryki.
2 jajka wymieszać z resztą śmietany.Przyprawic solą i pieprzem Zalać składniki tarty ,posypac startym parmezanem i oregano.Piec 25 min w temp 200-210 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak