Sposób przygotowania

Składniki:
* 3 kawałki (wielkości kobiecej dłoni) mięsa z indyka gulaszowego-bez skóry-najlepiej z udźca
* 1/5 średniej wielkości dyni
* 2 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego np. świderki
* 1 cebula
* 3 łyżki oleju
* 2 czubate łyżki przyprawy pikantnej do drobiu
* szczypta ziół prowansalskich
* szczypta papryki słodkiej mielonej
* szczypta czosnku granulowanego
* szczypta curry
* szczypta soli
* szczypta pieprzu ziołowego

Mięso pozbawić błon, opłukać.Natrzeć przyprawą pikantną do drobiu i łyżką oleju.Wstawić do lodówki. W międzyczasie obrać ze skórki kawałek dyni,usunąć gąbczasty miąższ ze środka. Pokroić zwarty środek w kostkę ok.2 cm.Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub piórka.Dodać do dyni. Posypać solą,pieprzem ziołowym,curry,papryką słodką,czosnkiem granulowanym,ziołami prowansalskimi. Polać dwiema łyżkami oleju i wymieszać. Do rękawa do pieczenia włożyć na dno doprawione kostki dyni.Na wierzchu położyć kawałki mięsa z indyka. Piec w 200 stopniach ok.1 godziny. W trakcie pieczenia w osolonym wrzątku ugotować makaron pełnoziarnisty i zrobić surówkę (u mnie z kapusty pekińskiej z szarą renetą-wśród moich przepisów). Na talerze nałożyć makaron a na nim rozłożyć upieczoną dynię.Obok podać mięso z indyka i surówkę.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo apetycznie się zapowiada
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !