Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z ziołowymi grzankami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gotowa mieszanka sałat 1 opakowanie
kiełki rzodkiewki 2 łyżki
rzodkiewka 1 pęczek
jajko 4 sztuki
szynka konserwowa 10 plasterków
sok z cytryny
oliwa
natka 1/2 pęczka
trybula 1/2 pęczka
cebulka 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
masło 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
chleb tostowy 4-5 kromek

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z ziołowymi grzankami

Opłucz natkę i trybulę. Listki poodrywaj od gałązek, drobno posiekaj. Połowę ziół wymieszaj z miękkim masłem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soli. Odstaw do lodówki. Resztę ziół zmiksuj z 2 łyżkami soku z cytryny i 4 łyżkami oliwy. Dodaj posiekaną cebulę. Sos dopraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Jajka ugotuj na twardo. Zalej zimną wodą, ostudź. Obierz, pokrój na połówki. Szynkę pokrój w paseczki. Masłem ziołowym posmaruj chleb tostowy, zrumień w tosterze (pokrój w kostkę lub foremkami do ciastek powycinaj np. kwiatki). Opłukaną mieszankę sałat wymieszaj z kiełkami, paseczkami szynki i połówkami rzodkiewek,. Polej sosem. Następnie sałatkę posyp grzankami i obłóż połówkami jajek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 04.06.2011 23:58
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak