Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Opieńki marynowane

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

opieńki 1 kg
cebula 50 dag
Kwas cytrynowy Prymat
Zalewa:
woda 1 szklanka
ocet 5 łyżka
sól 1 łyżeczka
miód lub cukier 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Opieńki marynowane

Grzyby dokładnie oczyszczamy i gotujemy około 15 minut w posolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy niedużo kwasku cytrynowego. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę.
Składniki zalewy należy zagotować. Ugotowane grzyby wrzucamy do zalewy, mieszamy i pod koniec dodajemy pokrojoną cebulę. Całość nalewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 13.12.2011 09:06
lubię takie grzybki
ziutula
ziutula 26.10.2011 14:05
lubię do zakąski
1j1o1l1a1 20.10.2011 15:16
ja pozostawiam zalane zalewą grzyby, bez pasteryzowania

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak