Sposób przygotowania

Zalewa do peklowania: 1 i 1/2 łyżeczki soli peklowej Prymat, po 1 łyżce soli i cukru, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego Prymat.
Z podanych składników przygotować zalewę, włożyć do niej umyte golonki i odstawić w zimne miejsce na co najmniej 24 godz., a najlepiej na 2-3 dni. Następnie golonki wyjąć z zalewy, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę, kostki bulionowe oraz przyprawy i wlać tyle wody aby całkowicie pokrywała mięso. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 2-3 godz., aż mięso będzie zupełnie miękkie. Podczas gotowania uzupełniać ubytek wyparowanej wody. Mięso musi być wodą całkowicie przykryte. Następnie wyjąć mięso z wywaru i podawać gorące z dodatkiem chrzanu, musztardy lub pikantnego sosu.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    chyba się nie skuszę
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    dla koneserów
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    I do tego groch z kapustą - klasyka
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    prawdziwy przysmak
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    mniam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    cos dla mego męża

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !