Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos aioli

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 6 ząbków
żółtko jajek 2 szt
oliwa 3/4 szklanki
sól
pieprz
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
sok z cytryny kilka kropel

Przepis i sposób przygotowania na: sos aioli

Ząbki czosnku wkładamy do mozdzierza i przyprawiamy solą pieprzem cayenne i ucieramy tłuczkiem aż będzie roztarty prawie na pastę,dodajemy żółtka i dalej mieszamy i ucieramy do połączenia się składników.Następnie bardzo powoli wlewamy oliwę ciągle mieszając tak abyśmy otrzymali gładki sos,przyprawiamy sokiem z cytryny do smaku i ponownie mieszamy.Sos podajemy na kromkach opieczonej bułki.Sos powinien być pikantny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 13.12.2011 06:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak