Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

10-dniowe Ciasto Hermana zw ciastem watykańskim, chlebem Amiszów lub ciastem przyjaźni od podstaw

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 5 szkl
cukier 3 i 1/3 szkl
mleko 3 szkl
olej 2/3 szkl
jajko 2
drożdże odrobina
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: 10-dniowe Ciasto Hermana zw ciastem watykańskim, chlebem Amiszów lub ciastem przyjaźni od podstaw

Kroki postępowania

1
Aby rozpocząć przygotowanie tego ciasta powinno się otrzymać zakwas od zaprzyjaźnionej osoby. Ja jednak zapoczątkowałam sama proces przygotowania zaczynu. Do wielkiej szklanej misy wsypałam 1 szkl cukru, 1 szkl mąki i wlałam 1 szkl mleka. Następnie wkruszyłam odrobinę drożdży (ok 1/3 lyżeczki). Ciasto wymieszałam drewnianą łyżką (żadnych metali!) i odstawiłam nakryte ściereczką, nie zamknięte, na kolejne 10 dni. (zdjęcie z dnia pierwszego).
Krok 1 - 10-dniowe Ciasto Hermana zw ciastem watykańskim, chlebem Amiszów lub ciastem przyjaźni od podstaw foto
2
Przez drugi i trzeci dzień ciasto tylko raz dziennie zamieszałam. Zapach ciasta jest charakterystyczny dla zakwasu. Na powierzchni pojawiają się pęcherzyki świadczące o pracy drożdży. (zdjęcie z dnia trzeciego).
Krok 2 - 10-dniowe Ciasto Hermana zw ciastem watykańskim, chlebem Amiszów lub ciastem przyjaźni od podstaw foto
3
Dzień czwarty: dodałam 1szkl mleka, 1 szkl cukru i 1szkl mąki. Wymieszałam, odstawiłam nakryte ściereczką.
Dzień piąty: raz wymieszałam.
Dzień szósty, siódmy i ósmy: podobnie. (zdjęcie z dnia ósmego)
Krok 3 - 10-dniowe Ciasto Hermana zw ciastem watykańskim, chlebem Amiszów lub ciastem przyjaźni od podstaw foto
4
Dzień dziewiąty: Do ciasta ponownie dodałam po jednej szklance mleka, mąki i cukru, wymieszałam i rozlałam na cztery części. Należy zostawić dla siebie 1 część, a trzy pozostałe oddać znajomym.
Krok 4 - 10-dniowe Ciasto Hermana zw ciastem watykańskim, chlebem Amiszów lub ciastem przyjaźni od podstaw foto
5
Dzień dziesiąty: do swojej części zakwasu dodałam: 2 szkl mąki, 1/3szkl cukru, 1/2łyżeczki soli, 2 jaja i 2/3szkl oleju. Dokładnie wymieszałam, odstawiłam na ok.1godz, by podrosło.
Krok 5 - 10-dniowe Ciasto Hermana zw ciastem watykańskim, chlebem Amiszów lub ciastem przyjaźni od podstaw foto
6
Wlałam ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta dodałam orzechy włoskie i laskowe.
Piekłam ok.45minut.
Ciasto wyszło przepyszne o lekkiej karmelowej barwie i strukturze marmurkowej.
Zostało zjedzone całe jeszcze dnia dziesiątego :)
Krok 6 - 10-dniowe Ciasto Hermana zw ciastem watykańskim, chlebem Amiszów lub ciastem przyjaźni od podstaw foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 07.04.2013 11:15
kiedyś, bardzo dawno, jadłam to ciasto, zaczyn dostałam od znajomej, teraz mi się ono przypomniało i zaczęłam zastanawiać się czy zaczyn można zrobić samemu i oto znalazłam przepis:)miła niespodzianka :)ciasto jest bardzo dobre!
SmacznaPyza 18.12.2012 14:14
przyznam, że pierwszy raz o czymś takim słyszę.... zakwas z mlekiem jakoś do mnie nie przemawia...
pacpaw 18.11.2012 20:21
trochę trzeba poczekać, ale jak ktoś zechce i się weźmie za to ciasto, a do tego 3 zakwasy odda znajomym w niedługim czasie ciasto może stać się bardzo popularne :o)
Aleksandraa 24.09.2012 21:02
ciekawe
safcia 05.06.2012 10:31
tez robię to ciasto
Ania67 14.05.2012 18:23
interesująca propozycja
dwa pokoje z kuchnią 12.04.2012 12:39
super przepis!! słyszałam o tym cieście już bardzo dawno temu :)
Lotar 20.10.2011 13:43
fajne
Anna146 19.10.2011 07:25
pyszne
sylwia / sytofala 18.10.2011 20:59
pierwsze słyszę o czymś takim , ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak