Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z dyni

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na kompot z dyni, pyszny i orzeźwiający napój - idealny do obiadu. Znakomicie rozgrzewa i smakuje na ciepło, z korzenną nutą goździków.

Składniki:

dynia 1 szt.
cukier drobny 3/4 szkl.
woda 2 litr
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
ocet 2 łyżki
Goździki całe Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z dyni

Kompot z dyni nie jest tak popularny jak kompot z jabłek, gruszek, wiśni, śliwek czy truskawek ale zdecydowanie warto go wypróbować! Na jednym razie się nie skończy ;) 

Jak przygotować kompot z dyni? Bardzo prosto! Wystarczą dosłownie 2 kroki. Ważne by wybrać soczystą, nie za dużą sztukę o intensywnym smaku i miąższu w ładnym pomarańczowym kolorze. Świetnie nada się dynia Piżmowa lub dynie typu Hokkaido lub Muscat. 

Kompot z dyni przepis: 

1. Dynię obrać, przeciąć na pół, wykroić miąższ z pestkami, dynię pokroić w kostkę.

2. Włożyć dynię do garnka, zalać wodą całość. Gotować na małym ogniu do miękkości dyni, dodać cukier, ocet, goździki i sól do smaku.

Po przygotowaniu kompotu z dyni można wyjeść kawałki warzywa, które zostaną po ugotowaniu. Są pyszne!

Jeśli szukacie innych przepisów na przetwory z dynią, koniecznie wypróbujcie:
Ketchup z dyni
Dżem z dyni, jabłek i galaretki pomarańczowej

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 25.10.2011 14:47
ciekawe
Adamorek 25.10.2011 14:47
ciekawe
mikrusiak 18.10.2011 19:41
ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak