Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zaręczynowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty 48 szt
dżem malinowy 24 łyżeczki
wódka
masło 1 kostka
mleko 0,5 litra
żółtko jajek 6
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyzki
cukier wanilinowy 1
cukier puder 3/4 szkl
budyń śmietankowy 1
galaretka wiśniowa 1
cukier
wiśnie bez pestek 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Zaręczynowiec

Kroki postępowania

1
Biszkopt pieczemy według przepisu zamieszczonego pod tym linkiem: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/173933/biszkopt-makowo-kokosowy.html
Krok 1 - Zaręczynowiec foto
2
Mąki z cukrem i żółtkami rozrabiamy z mlekiem, a następnie gotujemy budyń ciągle mieszając. Ostudzony miksujemy z masłem.
Krok 2 - Zaręczynowiec foto
3
Wiśnie odsączamy z soku i układamy na cieście (dokładnie na krawędziach, aby później wylany budyń nie rozlał się na boki). Soku odmierzamy 2 szklanki (jeśli brakuje to uzupełniamy wodą) i w 1/4 mieszamy budyń, a pozostały sok gotujemy, a następnie na nim robimy budyń. Gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia i do gorącego budyniu wsypujemy galaretke – mieszamy do czasu aż sie całkiem rozpuści.
Krok 3 - Zaręczynowiec foto
4
Na ostudzony biszkopt wykładamy mniejszą połowę zmiksowanego kremu i dokładnie go rozsmarowujemy. Biszkopty maczamy w wódce tylko i wyłącznie po 1 stronie, płaską część biszkoptu pozostawiamy suchą i układamy je na kremie brzuszkiem ku dołowi. Na każdym z biszkoptów kładziemy po ok. 1 łyżeczce dżemu, uważając by dżem nie dostał się do wolnych miejsc pomiedzy biszkoptami.
Krok 4 - Zaręczynowiec foto
5
Drugą warstwę biszkoptów namaczamy w alkoholu w ten sam sposób, a następnie układamy płaską stroną do dżemu (tak jak na zdjeciu). Na biszkopty wykładamy drugą częsć masy na której układamy wiśnie z kompotu i wylewamy tężejącą już polewę wiśniową.
Krok 5 - Zaręczynowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 24.01.2013 09:07
wygląda na pyszne i na pewno takie jest :)
pacpaw 18.11.2012 20:17
przez żołądek do serca :o)
calliope 05.04.2012 11:17
świetne ciacho :)
Mariusz10 18.02.2012 09:06
ślicznie wygląda!
sunnymood 08.02.2012 20:00
super i ciasto i nazwa ;)
Ewa111 28.01.2012 17:14
Nie wiedzia?am ?e jest specjalne ciasto na tak? okazj?
Dorian 27.12.2011 10:39
fajna nazwa
Magdalena1110 20.10.2011 17:46
ładnie wygląda
anemon 20.10.2011 09:12
Wspaniałe ciasto na wyjątkową okazję. Prezentuje się bardzo elegancko.
Dorota76 18.10.2011 21:21
interesujący
sylwia / sytofala 18.10.2011 21:12
pysznie wygląda
BernadettaP 18.10.2011 20:56
A więc gratulacje dla siostry :-) i dla Ciebie za super ciacho :-)
Mysiunia 18.10.2011 20:41
hehe :) dzięki! :)
Anna146 18.10.2011 20:14
gratuluję Twojemu Szwagrowi, że będzie miał takiego super cukiernika w rodzinie
Beatris 18.10.2011 18:48
Gratulacje dla siostry z wiadomego względu. Ale również dla Ciebie za wspaniałe ciasto.
Mati13 18.10.2011 17:35
apetyczne ciasto
Mysiunia 18.10.2011 17:09
Można, ale nie mi tylko siostrze:) piekłam dla niej to ciasto z racji jej uroczystość:) Połączyłam kilka różnych przepisów i siostra powiedziała, że mam to ciasto właśnie tak nazwać:)
BernadettaP 18.10.2011 15:07
Z chęcią bym spróbowała kawałeczek :-) A czy nazwa wskazuje, że możemy gratulować ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak