Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiszona duszona

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1 kg
ziemniaki ugotowane 2 średnie
boczek 20 dag
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kiszona duszona

Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, odciskamy nadmiar soku, kroimy na mniejsze kawałki, podlewamy szklanką wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, przykrywamy pokrywką, dusimy do miękkości około 40-50 minut. W tym czasie drobno kroimy boczek i przesmażamy go aż cały tłuszcz się wytopi. Gdy kapusta będzie już miękka, odcedzamy nadmiar wody, wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy połowę przesmażonego boczku i przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Doprawiamy do smaku pieprzem. Chwilę podgrzewamy (ciągle mieszając, aby kapusta się nie przypaliła), wykładamy na salaterkę, przybieramy pozostałym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 23.02.2012 09:57
aię rymuje
gusia1000 13.01.2012 15:59
Smakuje mi taka kapusta.
adam1f 18.11.2011 23:44
dobre
Lotar 20.10.2011 14:19
super, koniecznie muszę wypróbować
Wacław 20.10.2011 10:14
pyszna kapusta !
Ewa104 18.10.2011 11:31
Nie robiłam jeszcze z ziemniakami, ale pomysł mi się podoba.
Jarlin 18.10.2011 11:18
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak