Sposób przygotowania

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, dodać cukier waniliowy i masło, rozcierać razem, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki, następnie dodać wiśniówkę i około 1/2 szklanki mleka (ma powstać ciasto jak na makaron). Zagniecione ciasto schłodzić w lodówce około 1 godz, w trakcie chłodzenia ciasto 2-3 razy rozwałkować i złożyć w kopertę .
Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki ciasta na środku położyć porcję nadzienia i dowolnie zlepić ja lubię tak jak pierogi .
Ciastka smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, następnie osuszyć na papierowym ręczniku i obficie posypać cukrem pudrem.

Nadzienie wiśniowe: Wiśnie bez pestek ja miałam z kompotu, dokładnie osączyć z nadmiaru soku i wymieszać z galaretką.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    pioge7

    jakie pomysłowe
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    czy nie naciągają dużo tłuszczu?
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    jak wszystkie słodkości smazone na tłuszczu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    pyszne i kaloryczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !