Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Coq au vin, czyli kogut w winie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

młoda kura lub duży kurczak 1 szt
słonina 15 dag
szalotka 20 dag
masło 2 łyżki
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
oliwa 4 łyżki
sól 1 szczypta
estragon 1 szczypta
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
wino czerwone wytrawne 2,5 szklanki
tymianek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Coq au vin, czyli kogut w winie

Kurę umyć, osączyć, podzielić na 6 części, natrzeć solą i obsmażyć na oliwie. Słoninę pokroić, wytopić w rondlu, obsmażyć na niej obrane szalotki oraz obrane i pokrojone pieczarki. Kurę przełożyć do rondla, wlać wino, dodać zmiażdżony czosnek oraz przyprawy ziołowe Prymat. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Masło utrzeć z mąką i stopniowo dodawać do sosu, mieszając rózgą. Doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym Prymat. Porcje kury podawać na wygrzanym półmisku, obłożone cebulkami i polane sosem, z grzankami i zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolita 30.12.2011 08:14
mniam
berys18 04.02.2011 07:27
wygląda smakowicie
szajba2 08.01.2011 13:20
kogut się nie wywinie
Gonia555 03.01.2011 19:28
Trzeba spróbować ją zrobić :-)
Jaheira11 23.09.2010 14:16
brzmi świetnie:)
Barbara55 20.08.2010 17:46
dobra jest też kura po gruzińsku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak