Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier pomidorowy do słoików

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przecier pomidorowy do słoika to świetny pomysł na zagospodarowanie dużej ilość dojrzałych pomidorów, których nie możemy już przejeść. Zrób przecier pomidorowy, który wykorzystasz do zup lub sosów.

Składniki:

pomidory odmiany Lima 2,5 kilograma
sól kamienna 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier pomidorowy do słoików

Przecier pomidorowy do słoika - przepis, w którym wykorzystana jest odmiana pomidorów lima. To świetne pomidory na przetwory, bo nie mają dużo wody i są słodkie. Przecier pomidorowy to najprostszy rodzaj przetworów Wystarczą pomidory, sól i odrobina cukru. 

Kroki postępowania

1
Umyte pomidory pokrój na ćwiartki, usuń twarde szypułki i przełóż do dużego rondla. Doprowadź do wrzenia, dodaj sól i cukier i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się lekko rozpadać. Zdejmij rondel z palnika.
Krok 1 - Przecier pomidorowy do słoików foto
2
Dość gęste sitko ustaw nad miską i wkładaj do niego porcje ciągle jeszcze gorącej pulpy pomidorowej i przecieraj, najwygodniej jest to robić silikonową szpatułką. Na sitku zostaną nasiona i skórki.
Krok 2 - Przecier pomidorowy do słoików foto
3
Przecier przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć wyparzonymi zakrętkami.
Krok 3 - Przecier pomidorowy do słoików foto
4
Wstaw do garnka z ciepłą wodą i pasteryzuj 15 minut. Pozostaw w garnku do całkowitego wystygnięcia. Następnie przenieś do ciemnej i chłodnej piwnicy.
Krok 4 - Przecier pomidorowy do słoików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 29.09.2013 11:32
co domowe to domowe
Wacław 08.07.2013 09:11
domowy ,najsamczniejszy i bez żadnej chemi !
caralajna 29.03.2013 07:58
Limy są najlepsze na przetwory, ja najpierw sparzam i obieram ze skórki, a pestki zostawiam, ale Twój sposób jest szybszy :)
alaaa 16.12.2012 19:50
domowy przecier jest rewelacyjny,,,
barbara11561 09.12.2012 20:02
świetne zapasy na zimę
anemon 19.11.2012 08:53
Zdecydowane i głośne STOP!
pacpaw 18.11.2012 17:12
sklepowym koncentratom pomidorowym mówimy STOP :o)
jeta72 31.08.2012 10:35
domowy najlepszy!!!
Grazyna0211 08.08.2012 22:28
własny najlepszy smak pomidorowej nie do pobicia
Beatris 04.05.2012 10:48
Nie ma to jak domowe przetwory.
ben-ka 15.12.2011 09:30
fajne zapasy na zimę:)
Magdalena1110 18.10.2011 18:00
super
Mysiunia 18.10.2011 14:36
świetny przepis i śliczny słoik:)
Magdalena67 18.10.2011 10:28
Ładnie wygląda w tym słoiczku.
BernadettaP 18.10.2011 08:50
Ja zawsze obieram pomidory ze skórki, wtedy łatwiej je przez sito przetrzeć :-)
Robert10 17.10.2011 23:32
popieram- swojej produkcji najlepszy
sylwia / sytofala 17.10.2011 23:27
mniam po prostu wiem co jem , a gdyby tak z własnych pomidorków.......mmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak