Sposób przygotowania

Na ciasto:
# 3 szklanki mąki
# 20 dkg margaryny
# 4 dkg drożdzy
# 1 łyżka cukru
# 1 łyżeczka soli
#2 jajka
# 3 łyżki gęstej kwaśnej smietany
# kminek
# żółtko do smarowania ciasta

Na farsz :
# 1/2 kg kiszonej kapusty
# garstka suszonych grzybków
# sól, pieprz
# cebula
# 2 łyżki oleju


Wykonanie:
Przesiać makę , drożdze rozetrzeć w łyżce ciepłej wody i wlać do dołeczka zrobionego w misce z mąką. przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyruszania się drożdzy.Po tym czasie dodać do mąki rozdrobnioną margarynę , wbić jajka , dodać śmietanęi, sól i wyrobić rękami na gładkie ciasto. Grzybki namoczyć , potem ugotować i pokroić na drobno.Kapustę wypłukać i ugotować do miękka dodając do gotowania wywar z grzybków Odcisnąć dość dobrze i posiekać.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju leciutko rumieniąc. Dodać do kapusty grzybki i cebulkę , wymieszać dokładnie i dobrze dosmaczyć solą i pieprzem. Ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy , kroić w kwadraty i nadziewaćfarszem . Zlepiać zgrabne uszka. Można też farsz układać na wąski długi prostokąt , wzdłuż nałożyć farsz , zrolować i pociąć w kształtne romby . poukładać na blaszce wyłożonej papierem i posmarować roztrzepanym żółtkiem. Posypać kminkiem . piec na złoty kolor w srednio goracym piecu około 25 minut.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    super, takie rumianiutkie!
  • 2
    original
    Opublikowano

    iziona

    bardzo fajne, takie apetyczne
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jejku jakie pyszności!:)też bym takie chciała.......
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    pychotki :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    pychotki :)
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    super dodatek do zupki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wacław

    pyszne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    moja mama je uwielbia i jej takie robię
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    mmm pyszności! :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Przepyszne, chętnie bym zjadła.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    uwielbiam je ....
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    takie apetyczne:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    fajne masz te uszka ,takie złociutkie
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    do barszczyku idealne-chociaż uszka to jadalne....
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    coś pysznego....
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    traktorek

    smakowitości
  • 1
    fb_img_1444562273221
    Opublikowano

    Poison1988

    świetne! nigdy takich nie jadłam.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Podoba mi się ten pomysł.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przepyszne,takie by nam wszystkim smakowały:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    uwielbiam takie dodatki do barszczu
  • 2
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    jakie fajne :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    IwonaKa

    super,bardzo lubię do barszczu

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !