Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lody porzeczkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

porzeczki czerwone 1 kg
porzeczki czarne 200 g
cukier 1,5 szklanki
kremówka 300 ml
ciasteczka kruche
czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: lody porzeczkowe

Porzeczki dokładnie myjemy, odrywamy od łodyg i osuszamy. Następnie miksujemy blenderem, można użyć porzeczek świeżych lub mrożonych. Osobno miksujemy porzeczki czarne i czerwone. Nie miksujemy na gładką masę, fajnie jak w naszych lodach będą wyczuwalne kawałki porzeczek. Następnie kremówke ubijamy na sztywną pianę. Do porzeczek dodajemy cukier i mieszamy. Do czerwonych dodajemy 1,25 szklanki cukru a do czarnych 0,25 szkalnki. Następnie łyżką dodajemy kremówke i mieszamy dokładnie (tylko do czerwonych). Przelewamy naszą masę do małych pojemniczków lub jedno dużego. Nakładamy połowę czerwonej masy, następnie czarną drugą połowę czerwonej, pospujemy pokruszonymi ciastkami i startą czekoladą i zamrażamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natii3624 01.07.2012 23:42
pychota :)
agnieszkalider 26.10.2011 19:50
Na pewno poezja smaku
olkaaa 25.10.2011 08:22
również jestem ciekawa smaku
Margo1 25.10.2011 07:33
nie robiłam i nie jadłam , ale jestem ciekawa jak smakują
Margo1 25.10.2011 07:33
nie robiłam i nie jadłam , ale jestem ciekawa jak smakują
aginaa 21.10.2011 17:41
polecam
Katarzyna/kate1980 17.10.2011 21:56
superowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak