Sposób przygotowania

Sprawioną kaczkę umyć i dokładnie natrzeć na zewnątrz i od środka przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat. Skórę kaczki lekko nakłuć i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Naszpikować słoniną i piec w piekarniku do całkowitego zrumienienia. Następnie kaczkę przełożyć do brytfanny i dusić do miękkości. Sporządzić sos dodając 100 g przysmażonych wcześniej borowików lub pieczarek, trochę białego wina oraz zawiesinę z mąki i wody. Zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem polać kaczkę sosem i posypać siekana zieloną pietruszką. Podawać z kluskami lub ziemniakami oraz surówką lub zasmażoną kapustą.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    sprawić to znaczy upolować?
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    sprawić to znaczy upolować?
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    z kaczkami trzeba być ostrożny!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Kaczuszka pieczona - zrobiła bym chętnie
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    od kaczek trzymam się z daleka
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    nikusonka

    musi być bardzo smaczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pyszota

    super przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !