Sposób przygotowania

Ciasto: 2,5 szkl. mąki, 300 gram masła, proszek i 3 żółtka - z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Beza: 3 białka, 3/4 szkl. cukru, cukry wanil. - białka ubić na parze z cukrami. Krem: 300 g masła i mleko (karmel lub kajmak) - puszkę mleka gotować 3 godz. Powstały karmel ostudzić i zmiksować z masłem (dodawać powoli, by się nie zważył).
Każdą część surowego rozwałkowanego ciasta smarować bezą i piec około 20-30 min. Trzeba bardzo uważac przy wyjmowaniu z blachy bo ciasta są kruche!Krem podzielić na 3 części i smarować nim placki. Wierzch ciasta posypać obficie płatkami migdałowymi.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !