Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówka ciasto z bezą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szkl.
masło 600 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
białka jaj 3 szt.
cukier 3/4 szkl.
cukier wanilinowy 2 opak.
mleko skondensowane 1 puszka
żółtko jajek 3 szt.
płatki migdałowe 200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Krówka ciasto z bezą

Ciasto: 2,5 szkl. mąki, 300 gram masła, proszek i 3 żółtka - z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Beza: 3 białka, 3/4 szkl. cukru, cukry wanil. - białka ubić na parze z cukrami. Krem: 300 g masła i mleko (karmel lub kajmak) - puszkę mleka gotować 3 godz. Powstały karmel ostudzić i zmiksować z masłem (dodawać powoli, by się nie zważył).
Każdą część surowego rozwałkowanego ciasta smarować bezą i piec około 20-30 min. Trzeba bardzo uważac przy wyjmowaniu z blachy bo ciasta są kruche!Krem podzielić na 3 części i smarować nim placki. Wierzch ciasta posypać obficie płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 18.12.2011 09:35
super
Ewa/kalapurtka 17.10.2011 16:14
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak