Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szparagi z sosem winaigrette

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi 2 pęczki
musztarda dijon 1 łyżka
żółtko jajek 1 szt
ocet winny 3 łyżki
oliwa 1/2 szklanki
śmietana kremówka 2 łyżki
sól
pieprz
Pieprz zielony ziarnisty Prymat pokruszony łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: szparagi z sosem winaigrette

Odcinamy około 2,5 centymetra pędów szparagów od dołu,skrobiemy szparagi i dokładnie myjemy.Gotujemy je w osolonej wodzie przez 8 min i studzimy pod bieżącą zimną wodą i dokładnie odcedzamy i odstawiamy.Musztardę mieszamy z żółtkiem i octem trzepaczką i dobrze przyprawiamy,następnie wlewamy cienkim strumieniem oliwę stale mieszając trzepaczką,następnie wlewamy śmietanę i mieszamy mikserem.Dodajemy pieprz i dobrze mieszamy.Przed podaniem wlewamy sos do sosjerki.Układamy starannie wszystkie szparagi w stosik przekładając je serwetkami które wchłoną nadmiar wilgoci.Jemy maczając w sosie vinaigrette.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 17.10.2011 10:02
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak