Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, włożyc tłuszcz. Posiekać szerokim nożem i wymieszac z przesianym cukrem i proszkiem. Zrobić dołek i wbić jaja, surowe żółtka, dodać śmietanę, a następnie zagnieść ciasto rozcierając dłońmi starannie wszystkie składnikki w celu uzyskania jednolitej masy. Podzielić ciasto na 2 częsci . Druga część włożyć do lodówki.Jedną część wywałkować w formie prostokąta o grubości 1 cm i ułożyć na posmarowanej masłem blasze, brzegi wyrównać palcami, nakłuć wstawić do gorącego piekarnika. Podpiec, wyjąć schłodzić ,wyłożyć masę makową wymieszana z rodzynkami. Resztę ciasta zetrzeć na dużych oczkach na tarce na masę makową. Wstawić ponownie do rozgrzanego piekarnika, upiec na złoty kolor, Ogien z góry i z boku powinienb być większy niz z dołu.

Komentarze

  • 1
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    uwielbiam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    apetyczne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    i do tego kawusia, pycha
  • 3
    original
    Opublikowano

    Wacław

    mój ulubiony,poproszę o kawałek !
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    nie wiem jak wam,ale mnie makowiec kojarzy się ze świętami
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    pyszne ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię różne makowce...
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    dość nietypowy
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    pyszniutki

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !