Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet królewski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
woda 4-8 łyżek
sól 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet królewski

Jajka ubić ze śmietaną lub wodą i solą. Żółtka i białka powin-| ny się połączyć, ale nie mogą tworzyć jednolitej masy. W gotowym omlecie powinny być wyraźnie widoczne białe niteczki białka. Połowę masła rozgrzać na patelni, wylać połowę masy jajecznej. Łopatką unieść spód omletu, gdy się lekko zetnie, tak by nie ścięte jajka spłynęły na dół. Omlet jest gotowy, gdy wierzch jest miękki, kremowy, wilgotny, zaś spód ścięty, ale nie zrumieniony. Powtarzając wszystkie czynności usmażyć drugi omlet.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak