Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane i zapiekane miseczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 6 sztuk
mielona wieprzowiny 20 dag
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
posiekana natka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyzeczek
sól
pieprz
masło 10 dag
wołowina 10 (gotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane i zapiekane miseczki

Pomidory, przygotowane tak jak na zdjęciu, odrobinę posolić od środka, ułożyć na talerzu otwartą częścią do dołu, by obcie-kły, Odstawić na 15 min. Czosnek i dymki obrać, drobno pokroić. Wołowinę posiekać, dodać dymki, czosnek, natkę i mieloną wieprzowinę. Składniki dobrze wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Pomidory napełnić farszem, posypać tartą bułką. Miąższ i wierzchy pomidorów pokroić w kostkę, włożyć do formy do zapiekania, posypać solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć nafa-szerowane pomidory. Na każdym położyć łyżeczkę masła. Zapiekać 20minwtemp.200°C, po czym zmniejszyć temp. do 180° C i zapiekać kolejne 25 min. Podawać na przykład z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak