Sposób przygotowania

Pomidory umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i wydrążyć. Oprószyć od środka solą, ułożyć na talerzu odkrytą stroną w dół, by obciekły. Odstawić na 15-30 min. Kromki pieczywa pokroić w małą kostkę. Czosnek | obrać, posiekać lub przetrzeć przez praskę. Anchois oczyścić z ości, pokroić na małe kawałki, rozetrzeć na jednolitą masę drewnianą łyżką. 2 łyżki tłuszczu rozgrzać na patelni, dodać czosnek, natkę i anchois, dokładnie wymieszać. Do gorącego sosu wrzucić kostki chleba,podsmażyć na złoto. Żaroodporne naczynie wysmarować pozostałym tłuszczem. Pomidory napełnić grzankami, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika, zapiekać 15-20 minwtemp. 190° C. Podawać gorące w tym samym naczyniu, w którym były zapiekane.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !