Sposób przygotowania

Olej rozgrzać w płaskiej brytfannie, włożyć kurczaka, zru-mienić ze wszystkich stron, wyjąć. Pomidory krzyżowo ponacinać, sparzyć, zdjąć skórkę. Podzielić na ćwiartki, usunąć wodniste części. Pomarańcze umyć, obrać, podzielić na cząstki - nad miseczką, tak by zachować sok, zdjąć błonki. Cebule obrać, posiekać. Udka kurczaka umyć, osuszyć, ponacinać w stawach, każde przeciąć na dwie części, oprószyć solą i pieprzem. Olej rozgrzać w płaskiej brytfannie, włożyć kurczaka, zru-mienić ze wszystkich stron, wyjąć. Cebulę przesmażyć na tym samym tłuszczu na złoty kolor, dodać cukier, smażyć jeszcze 2 min. Dolać sok z pomarańczy i bulion. Udka, 2/3 cząstek pomarańczy i ćwiartki pomidorów wyłożyć do brytfanny. Jeśli potrzeba, przyprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 20 min w temp. 180° C. Tymianek umyć, osuszyć, poobrywać listki. Kurczaka posypać listkami tymianku, dodać pozostałe cząstki pomarańczy, znowu wsta wić do piekarnika, piec 10 min. Potrawę poda wać z bagiet kami lub białym

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !