Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyśmienity torcik śmietankowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

tłuszcz do formy 2 łyżki
jajko 6 szt
mąka 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 0,5 szkl
ocet 0,5 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietan fix 1 opak
śmietana36% 1 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
dżem wiśniowy 1 słoik
woda 0,5 szkl
sok z cytryny 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
różyczki czerwone 3 szt
listki zielone 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienity torcik śmietankowy

Biszkopt
Białka ubić na sztywną pianę, wsypywać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Do masy dodać żółtka,ocet, ubijać przez chwilę, wsypać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec ok 30 minut w temp.180 stop. Wyjąc ciasto, ostudzić. Biszkopt przekroić na 3 części.
KREM
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej kremówki dodać żelatynę, ubić.
PONCZ
W przegotowanej wodzie, rozpuścić cukier, dodać sok z cytryny, wymieszać. PRZEKŁADANIE TORTU
1.BISZKOPT
2.DŻEM WIŚNIOWY
3.BISZKOPT
4.KREM ŚMIETANKOWY
5.BISZKOPT
6.KREM ŚMIETANKOWY Każdy placek biszkopta nasączyć ponczem i dopiero nakładać krem. Boki tortu i wierzch posmarować kremem śmietankowym, udekorować kremem śmietankowym , za pomocą, specjalną maszynką do wyciskania kremu na tort. Na torcie ułożyć kupne różyczki z listkami

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 25.07.2012 12:06
śliczny, i zapewne bardzo smakowity
edi 10.11.2011 15:48
Ale czad!! Super udekorowany i na 100% pyszny:P
sunnymood 20.10.2011 19:59
wyglada przepysznie:)
iziona 16.10.2011 08:11
Piękny, cudny i pewnie był boski w smaku :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak