Sposób przygotowania

Cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę połączyć z solą i masą żółtkową, dodać ubitą pianę. Delikatnie wymieszać. Przygotować blachę. Masło stopić, dodać do ciasta. Całość wymieszać. Masę rozsmarować na blasze. Piec 8-10 minut w temperaturze 200° Biszkopt posmarować konfiturą i zwinąć w roladę. Schłodzić. Krem: żółtka utrzec z cukrem i solą. Mleko podgrzać z cukrem waniliowym. Namoczoną żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Letnie mleko dodać do żółtek. Podgrzewać mieszając, aż powstanie krem, nie gotować. Dodać żelatynę, bitą śmietanę i owoce. Roladę pokroić na 0,5 cm plastry, wyłożyć nimi salaterkę posmarowaną masłem i posypaną cukrem. Środek wypełnić schłodzonym kremem z owocami. Wstawić do lodówki. Przed podaniem deser wyłożyć na talerz odwracając salaterkę do góry dnem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !