Sposób przygotowania

Orzechy na sitku przelać wrzątkiem, otrzeć ze skórki. 2/3 orzechów posiekać, pozostałe zemleć. Żółtka, 4 łyżki cukru i 2 łyżki letniej wody ubić na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 4 łyżki cukru. Delikatnie połączyć z masą z żółtek. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze, posypać posiekanymi orzechami. Piec 5 min w temp. 250° C. Wyłożyć na wilgotną ściereczkę oproszoną 2 łyżkami cukru. Zwinąć w ro-ladę, lekko schłodzić. Zmielone orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu. Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Mleko podgrzać w rondelku, wrzucić orzechy, dodać 4 łyżki cukru, podgrzewać na bardzo małym ogniu ok. 15 min, by orzechy dobrze naciągnęły. Dodać rozpuszczoną żelatynę, likier lub sok. Odstawić do schłodzenia. Pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki, usunąć błonki. 1/4 odłożyć do dekoracji. 2/3 śmietany ubić na sztywno, połączyć z kremem orzechowym, gdy tylko zacznie zastygać. Biszkopt rozwinąć, krem rozsmarować na powierzchni ciasta, na wierzchu ułożyć cząstki pomarańczy. Roladę zwinąć, odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godz. Pozostałą śmietanę mocno ubić z odrobiną cukru. Roladę udekorować bitą śmietaną i odłożonymi cząstkami pomarańczy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !