Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniczki migdałowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 25 dag
mąka 50 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
migdały 50 dag
Skórka pomarańczowa kandyzowan 5 dag
kandyzowana skórka cytrynowa 5 dag
cynamon 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
ziele angielskie
żółtko jajek
goździki mielone 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniczki migdałowe

Migdały sparzyć, ściereczką otrzeć ze skórki. 80 sztuk odłożyć do dekoracji, pozostałe zemleć. Pierniczki migdałowe Jajka z cukrem utrzeć ręcznie lub mikserem na pulchną pianę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, skórkę kandyzowaną i przyprawy, wymieszać. Masę jajeczną połączyć z mąką. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki na co najmniej 2 godz. Ciasto rozwałkować na oproszonej mąką stolnicy, pociąć radełkiem na 40 jednakowych prostokątów. Ułożyć na blasze. Posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Każdypierniczek ozdobić 4 połówkami migdałów. Piec ok. 20 minut w temp. 280C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak