Sposób przygotowania

Miękkie masło posiekać, wymierzać z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, razem z orzechami dodać do masła. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię aluminiową, odłożyć do lodówki na 2 godz. Z dobrze schłodzonego ciasta zrobić długi wałek dowolnej średnicy, pokroić na niewielkie kawałki. Z każdego uformować kulkę. Palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki zrobić w niej wyraźne wgłębienie. Ciasteczka ułożyć na blasze. Piec 12-15 min w temp. 180° C. Zdjąć z blachy i wystudzić. Dżem lekko podgrzać, dokładnie rozetrzeć na gładką masę. We wgłębienia ciasteczek nałożyć po 1/2-1 łyżeczce dżemu. Ciastka odstawić na ok. 2 dni, do całkowitego wyschnięcia dżemu. Przed podaniem ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !