Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny pomidorowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1,5 kg
mleko 9 szklanek
jajko 4 sztuki
zielony groszek 1 szklanka
por 2 sztuki
siekany koper 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
sól
cukier
cielęcina 30 pieczona

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny pomidorowy

Pomidoryumyć,pokroićna cząstki, włożyć do rondla o grubym dnie. Podlać kilkoma łyżkami wody, dusić do miękkości. Przetrzeć przez sito, odparować wodę, przyprawić do smaku solą i cukrem. Zapiekanie: 40 minut. Mięso pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, posiekać. Pory oczyścić, umyć, odciąć zielone części, pokroić w cienkie talarki. Olej rozgrzać w rondelku, dodać pory, poddusić. Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka połączyć z mlekiem jak w przepisie podstawowym. Dodać mięso, czosnek, pory, zielony groszek, koperek, mus z pomidorów lub rozprowadzony wodą koncentrat pomidorowy, wymieszać. Delikatnie połączyć z pianą z białek. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Masę wyłożyć do natłuszczonej formy budyniowej. Dalej postępować jak w przepisie podstawowym. Zapiekać przez 30-40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak