Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń wytrawny zielony

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mrożony szpinak 1 paczka
szynka 20 dag
jajko 5 sztuk
mleko 1,5 szklanki
ziarna kukurydzy 1 szklanka
śmietana 1 szklanka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń wytrawny zielony

Szpinak rozmrozić, włożyć na suchą patelnię, odparować wodę. Szynkę lub parówki (bez skórki) pokroić w drobną kostkę. Jajka wybić, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem lub trzępaczką na sztywną pianę. Żółtka połączyć z mlekiem jak w przepisie podstawowym. Ciągle ubijając dodać gorący szpinak, wędlinę i kukurydzę. Przyprawić do smaku solą. Dodać pianę, delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do natłuszczonej formy. Zapiekać jak w przepisie podstawowym przez ok. 40 min. Budyń wyłożyć na półmisek. Bezpośrednio przed podaniem można polać gęstą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 01.11.2011 18:34
takiego budyniu to jeszcze nie jadłam;)
sunnymood 01.11.2011 18:34
takiego budyniu to jeszcze nie jadłam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak