Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowa zapiekanka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 50 dag
cebula
mąka 1 łyzka
masło 1 łyżka
mleko 1 szklanka
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyzki
sól
pieprz
pieczywo chrupkie 1 opakowanie
żółty ser starty 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowa zapiekanka

Kromkami chleba wyłożyć dno dużej blachy do pieczenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Olej rozgrzać w rondlu, prze-smażyć cebulę i pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek. Zrobić białą zasmażkę: masło rozpuścić, dodać mąkę, połączyć mieszając. Wlać zimne mleko, wymieszać. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gęsty sos. Zasmażkę i połowę sera dodać dopieczarek,wymieszać i,jeśli trzeba, przyprawić solą i pieprzem. Masę pieczarkową wyłożyć do blachy. Posypać pozostałym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać 35 min w temp. 200° C. Podawać z zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak