Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z dyni

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 200-300 gram
mleko 250 ml
sól szczypta
cukier waniliowy 1 sztuka
jaja 1 sztuka
cukier do smaku
mąka ziemniaczana do zagęszczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z dyni

1. Dynię obieramy i kroimy w dość drobną kosteczkę. Dusimy w garnku z odrobiną wody aż zmięknie i odparuje woda. Miksujemy blenderem.

2. Rozdzielamy białko od żółtka, do miseczki dajemy żółtko, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zwykły cukier, całość mieszamy.

3. Mleko mieszamy z odrobiną mąki ziemniaczanej, wlewamy do dyni i mieszamy aż zgęstnieje. Dobrze mieć pod ręką jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej albo mleka. w zależności od tego czy zbytnio zagęściliśmy budyń dodajemy mleka, natomiast jeśli budyń jest zbyt mało gęsty dodajemy jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej dobrze mieszając aby nam się nie zrobiły grudki.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 06.03.2013 09:43
Jeszcze takiego nie jadłam
Anna152 06.11.2012 18:17
fajne, nigdy nie robiłam
traktorek 16.10.2012 17:35
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak