Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rurki z grzybowym ragout

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron rurki 50 dag
prawdziwki 50 dag
czosnek 2 ząbki
cebula
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pomidorki czereśniowe 12 sztuk
posiekana natka 1 łyżeczka
tymianek 2 gałązki
olej 5 łyżek
sól
pieprz
Bulion grzybowy 3/4 szklanki
ser owczy 4 (starty)

Przepis i sposób przygotowania na: Rurki z grzybowym ragout

Grzyby oczyścić wilgotną ściereczką, pokroić na kawałki. 3 łyżki oleju rozgrzać na dużej patelni, wrzucić grzyby, smażyć na dużym ogniu przez 3 min, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć na półmisek. Czosnek i cebulę obrać, posiekać. Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Listki tymianku opłukać. 2 łyżki oleju i kilka łyżek bulionu dodać do sosu po grzybach, poddusić czosnek i cebulę. Dodać tymianek, pomidory i koncentrat pomidorowy rozprowadzony pozostałym bulionem. Zagotować, dodać grzyby. Dusić na małym ogniu, aż połowa sosu wyparuje. Wymieszać z natką. Jeśli potrzeba, przyprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przełożyć na półmisek, polać grzybowym sosem. Osobno podać starty ser.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 15.10.2011 10:46
mniam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak