Sposób przygotowania

-na rybe:
1 kg filetów z pangi, lub morszczuka, lub dorsza.. lub.... innej
1 szkl. maki pszennej
3/4 szkl. piwa
1/2 szkl. mleka
2 jajka
3/4 łyzeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny
sol, pieprz
olej do smażenia
-sos:
2-3 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 szkl. wina białego wytrawnego (mozna dac wiecej lub mniej w zaleznosci od własnych upodobań)
poł szłoiczka koncentratu pomidorowego
łyzka keczupu
sol, pieprz, słodka i ostra papryka
sok z 1/2 cytryny
oliwa

Ryby odsaczamy,przyprawiamy sola, pieprzem najlepiej białym i sokiem z cytryny. odstawiamy zeby przeszły smakiem przypraw. Z maki, piwa, zółtek, mleka, proszku mieszamy ciasto, dodajemy sol, pieprz. Osobno ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z ciastem. Odstawiamy na jakies 10 minut zeby ładnie \"odpoczeło\".
W duzym rondlu rozgrzewamy olej tyle zeby ryby mogly sie smażyc w głebokim oleju.
Ryba do ciasta i na tłuszcz, jakies 4-6 minut smazenia i jest gotowa. Odasaczamy na papierowym reczniku.
I własciwie mozna ja jesc np z frytkami. Jest pulchna i chrupiaca. ale ja czasem podaje do niej winny sos. Jest slodko-kwasny o lekkim winnym posmaku ale na tyle delikatnym ze nawet moja corka go bardzo lubi mimo ze za winem w potrawach nie przepada.
Cebule w kostke, czosnek przeciskamy, wrzucamy na olej i szklimy. Uwaga zeby sie nei przypaliło bo twdy sos bedzie gorzki. Dodajemy koncetrat i keczup, wino meiszamy, chwile dusimy. Przyprawiamy sola, pieprzem, paprykami i cytryną. Odstawiamy z ognia. Nastepnie malakserem wszystko mietolimy na głądka mase (jelsi ktos woli mneij przemielony zeby czusc bylo kawalki cebuli to prosze bardzo). Uwaga nei poparzyc sie. :) Sos zmieni kolor na jaśniejszy. Mozna posypac go zieleninka. I doprawic wg walsnego gustu jesli jest taka potrzeba. Dla lubiacych oliwki ktore maja w srodku papryke mozna pokroic je w krazki i wrzucic do sosu. bedzie wtedy wersja exclusive:)
Sos podaje do ryby na dwa sposob: jeden to taki jak widac. w miseczce i akzdy dozuje sobie ile chce. Sprawdziło sie na wigili do pangi i dorsza. po raz pierwszy ta malo ciekawa ryba panga nabrała charakteru.
Drugi sposób to w formie zapiekanki. Ryby na dno naczynia zarodpornego, na to warstwa sosu na to ser i zapiekamy. Mozna wastwowo ryby, sos ser, ryby sos, ser. Tez jest pyszna. Smacznego.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    aż ślinka cieknie...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !