Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lebkuchen

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
Skórka pomarańczowa kandyzowan 100 g
przyprawa do ciasteczek korzen 3 łyżeczki
cynamon 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
miód naturalny plynny 180 ml
masło 85 g
orzechy włoskie 60 mielone
cukier puder 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Lebkuchen

Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy miód. Odstawiamy aby lekko przestygło. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy. Wsypujemy rozdrobnione orzechy i skórkę pomarańczową. Mieszamy i dodajemy masło z miodem i miksujemy. Odstawiamy pod przykryciem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 180 C. Z ciasta formujemy kulki. Układamy na papierze zachowując spory odstęp. Łyżką spłaszczamy kulki i pieczemy około 15 minut. Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy po 1 łyżce gorącej wody mieszając i rozcierając. Upieczone i ostudzone ciasteczka zamaczamy w lukrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 05.03.2012 08:52
Pyszności
jolaxa1 29.10.2011 14:17
super
Jolanta40 21.10.2011 08:38
tzn. nasze pierniczki też są smaczne, ale twarde :))
Jolanta40 21.10.2011 08:37
te pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie w odróżnieniu do naszych pierniczków. Polecam :)
aginaa 19.10.2011 16:22
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak