Sposób przygotowania

-biszkopt jasny:
5 jajek
2,5 łyzki mąki tortowej z Brzegu
2,5 łyzki maki krupczatki
5 łyzek cukru
poł łyzeczki proszku do pieczenia
ociupina soli
- biszkopt ciemny:
5 jajek
2 łyzki maki tortowej z Brzegu
2 łyzki mąki krupcaztki
1 łyzka kakao
5 łyzek cukru
poł łyzeczki proszku do pieczenia
ociupina soli
-Masa maślana:
2 jajka
kostka masła
3/4szkl. cukru pudru
kakao
rum
spirytus
śmietana kremówka 36%
fix do smietany
1/2 op. cukru waniliowego
- masa cukrowa:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody

Biszkopty: białka ubic na sztywna piane, dodac cukier, ubijac dalej, dodawac po jednym zóltku, ubijac. Odłożyc mikser. Dodac mąke i teraz nie mikserem tylko mieszac recznie łyzka najlepiej drewnianą tak by mieszajac wpuszczac do ciasta duzo powietrza. Przlac na totownice wyłozona paeirem do eiczneia i peic w 180C przez 30 minut. Przeciac po wystudzeniu. Nasaczyc; u mnie herbata ze spirytusem. Na to masa maślana kakaowa.

Masa: utrzeć kostkę masła; 2 jajka ubić na parze z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę ,wystudzić, do masła dodawać powoli wystudzone (ważne) jajka , dobrze utrzeć, dodałam kakao, troche rumu i poł kieliszka spirytusu. Odstawiłam na jakeis 5 10 minut do lówki bo była za zadka do smarowania, Po chwili stęzenia była akurat. Posmarowałam srodek. Na to kolejny biszkopt i ubita smietana z fixem oraz połowa cukru waniliowego. Na to ostatni biszkopt. Wszystko obsmarowalam masa maslana (masło utarte z łyzka cukru pudru) i dałam na noc do lodówki. nastepnego dnia ozdabiałam. Pokrywa biała z masy cukrowej, a kwiatki zafarbowane barwnikami Wilton. Kwiatuszki wycinane przez moja corcie która dzielnie mi pomagala i uspokajała gdy traciłam cierpliwosc przyklejania tych malutkich perełek:)

Masa cukrowa: \"Zelatynę moczyć w wodzie (ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE ZAGOTOWAŁ!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz . Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder
ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru . Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy (wg. upodoban) .Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort
posmarowany masą na bazie masła , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki

Komentarze

  • 13
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Twój tort jest bardzo efektowny i tak jak mówiłaś jest do zrobienia.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    darus

    a jak pięknie wygląda
  • 4
    original
    Opublikowano

    banditka

    śliczniusi
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ania71

    piekny!
  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Piękny torcik, dokładnie taki mi się marzy :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    wygląda fantastycznie!!
  • 1
    original
    Opublikowano

    aranka

    Ślicznie wygląda, mniam !
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    jak on fantastycznie wyglada!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    wygląda świetnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    aniolek2

    Wygląda super:)ja akurat mam imprezę urodzinową córeczki w niedzielę i chętnie taki tort zobaczyłabym u siebie na stole,a tak to trzeba było zamówić...
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    Dekorowanie tortów to moja pasja twoja także;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pajecznik

    wygląda imponująco
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    rewelacja
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    piękny tort
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    P I Ę K N Y ! ! ! !
  • 0
    100_3053
    Opublikowano

    Barbara40

    Piekny tort, chcialbym tez umiec taki zrobic
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    cudna dekoracja tortu
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    śliczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    Piękny tort
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    piękny wygląd, pewnie tak samo dobry
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    wygląda przepięknie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !