Sposób przygotowania

-biszkopt jasny:
6 jajek
szklanka maki (przesiać)
niepełna szklanka cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka zimnej wody
łyżeczka octu
-biszkopt ciemny:
6 jajek
szklanka mąki minus 4 łyżki
4 łyżki kakao
niepełna szklanka cukru pudru
łyżeczKa proszku do pieczenia
łyżka zimnej wody
łyżeczka octu
do nasaczenia spirytus
-masy jasna i ciemna:
masło
ciemna czekolada
śmietana kremówka
żelatyna
suszone wiśnie moczone w spirytusie
-masa cukrowa:
80 dag cukru pudru
10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
ewentualnie barwniki

Odkąd zobaczyłam eleganckie angielskie torty uparłam sie ze i ja kiedys taki zrobie.

Biszkopt jasny: ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodawać naprzemiennie po trochę mąki i żółtko, na końcu łyżka zimnej wody i łyżeczka octu (10%) .Piec 30 minut w 175*C i sprawdzić po tym czasie patyczkiem. Wyciągnac, poczekać aż ostygnie, przeciać nicią bawełnianą na poł.

Biszkopt ciemny: ubić na sztywno białka, dodać cukier puder i ubijać dalej aż konsystencja bedzie jak najsztywniejsza i perłowo błyszcząca, wymieszać mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia, i dodawać ją po trochę naprzemiennie i żółtka, na końcu wmiksować wodę i ocet i do formy pieczenie ciut dłużej niż biszkopt biały i też sprawdzić patyczkiem. Wyciągnac, poczekać aż ostygnie, przeciać nicią bawełnianą na poł.

Krem zrobiony jest ze śmietany 30% w ilości 1,2 litra ubitej na sztywno, pod koniec ubijania dodałam rozpuszczona ostudzona żelatynę, wymieszalam i dodałam suszonych wisni moczonych w spirytusie.

Mase ciemną zrobiłam bardziej na wyczucie: masło utarłam dodalam ostudzona rozpuszczona czekolade gorzka i kieliszek spirytusu.

Biszkopty przełozyłam masami, cały biszkopt, boki i gore posmarowałam masą maslana jasna. Wszystko dałam na noc do lodówki.

Następnego dnia zrobilam mase cukrowa, zabarwiłam ja różowym barwnikiem firmy Wilton ktory jest w zelu i świetnie sie rozprowadza w masie. Mase rozwałkowałam cienko na mące ziemniaczanej, Pozostałosci maki na torcie strzepnęłam pędzelkiem. Obłozyłam masą tort, ja robiłam róze w srodku sa jadalne ozdobne ziarenka kawy a liscie zrobiła moja 10-letnia córka.

Masa curkowa wg dorotaxx1:
Zelatynę moczyć w wodzie ( ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE ZAGOTOWAŁ!!!
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru. Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub (wg. upodoban). Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu
Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort posmarowany masą na bazie masła, dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    gryczyn

    Ładnie wygląda.
  • 0
    original
    Opublikowano

    basiulka20088

    nno cudddo
  • 0
    original
    Opublikowano

    basiulka20088

    cuudo ale widziałam to zdjęcie na innej stronie internetowej.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ślicznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    takiego z masą jeszcze nie robiłam, ładnie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    świetny!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Sliczny! jak na pierwszy raz, udal sie perfekcyjnie, podziwiam!
  • 0
    original
    Opublikowano

    kochanyptysiu

    super!gdzie kupujesz masę?
  • 1
    original
    Opublikowano

    madi356

    tort cudeńko:) Berniko na pewno skorzystam z Twojego przepisu na masę cukrową:) Od dawna się do tego przymierzam, ale nie mogę się przełamać....teraz dzięki Twojemu przepisowi tak czytelnie napisanemu spróbuję:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    SyMiki

    śliczny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    wyglada niesamowicie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wspaniały.
  • 0
    2739711158270963804
    Opublikowano

    Mirosława5

    cudo
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pacia

    jaki piękny tort-ukłony za wykonanie tak żmudnego przepisu:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    wygląda przepięknie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    wspanialy
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    fajny
  • 1
    original
    Opublikowano

    ajres

    superowy
  • 0
    p8230976
    Opublikowano

    monika141

    ładnie wyglada
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kasiax18

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !