Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia z ryżem z piekarnika

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 20 dag
dynia 30 dag
jaja 1-2 sztuki
cebula 1 duża
sok pomidorowy 3 łyżki
masło 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
oregano do smaku
bazylia do smaku
bulion 1 kostka
ser gouda 20 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia z ryżem z piekarnika

1. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie.

2. Cebulę umyć, obrać, posiekać i usmażyć na masełku.

3. Dynię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z ryżej, jajkiem i cebulką.

4. Naczynie żaroodporne przesmarować olejem lub oliwą i włożyć do niego wymieszany z dynią ryż.

5. Kostkę bulionową rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody, dodajemy sok pomidorowy i mieszamy. Tak przygotowaną mieszanką polewamy ryż, przyprawiamy do smaku i posypujemy startym żółtym serem.

6. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy. Gotowe posypujemy natką pietruszki lub koperku.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 30.04.2013 09:58
super przepis
Alex_M 09.01.2013 11:49
uwielbiam wszystko z dynia!
Dorota37 20.11.2012 15:31
Właśnie dostałam kawałek dyni- teraz wiem co z nią zrobię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak