Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki kukurydziano-dyniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ z dyni 200 g
mąka pełnoziarnista 250 g
mąka kukurydziana 200 g
drożdże 40 g
miód 2 łyżki
mleko ciepłe 200 ml
sól do smaku
margaryna rozpuszczona 50 g
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki kukurydziano-dyniowe

1. Dynię kroimy w kosteczkę, zalewamy wodą i wkładamy do piekarnika,, od czasu zagotowania wody piec ok 5 minut. Odcedzamy i dusimy na miazgę.

3. Mąkę pełnoziarnistą wymieszać z 170g mąki kukurydzianej.

4. Drożdże wymieszać z 100ml ciepłego mleka oraz miodem, dodać do mąki. Delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

5. Do pozostałej mąki dodać resztę mleka, szczyptę soli, margarynę, sok z cytryny oraz zmiażdżoną dynię i wymieszać. Dodać do ciasta i ponownie wymieszać, przykryć znowu ściereczką i odstawić na 50-60 minut.

6. Z ciasta uformować bułeczki i ułożyć na przesmarowanej margaryną i mąką blaszce. Odstawić na ponowne 30 minut.

7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30-35minut.

SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babi17 19.02.2013 17:53
fajne
Beata23 14.01.2013 10:11
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak