Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety drobiowe z serem i kurkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z kurczaka (podwójne) 2 szt
ser żółty 4 plastry
cebula 1 szt
sól i pieprz
jajko 2 szt
mąka 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
tłuszcz do smażenia
koperek świeży 2 łyżki
kurki 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Filety drobiowe z serem i kurkami

Kroki postępowania

1
Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa. Każdego fileta oprószyć solą i pieprzem.
Krok 1 - Filety drobiowe z serem i kurkami foto
2
Kurki umyć, osączyć, większe pokroić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu. Na patelnię wyłożyć kurki, dusić do miękkości. Wymieszać kurki razem z cebulę, dodać sól i pieprz, chwilę jeszcze poddusić.
Krok 2 - Filety drobiowe z serem i kurkami foto
3
Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem. Filety obtaczać w mące, jajku i tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć kotlety z jednej strony na złoty kolor. Usmażonego kotleta przewrócić na drugą stronę. Na usmażoną część kotleta nałożyć kurki
Krok 3 - Filety drobiowe z serem i kurkami foto
4
przykryć plastrem sera, przykryć patelnię i na wolnym ogniu smażyć do rozpuszczenia się sera. Tak postąpić z resztą kotletów.
Krok 4 - Filety drobiowe z serem i kurkami foto
5
Kotlety wyjąć na talerze i posypać posiekanym koperkiem.
Krok 5 - Filety drobiowe z serem i kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 18.11.2012 14:06
super przepis. Uszlachetnienie zwykłego kotleta poprzez dodanie kurek pod pierzynką serową jest świetnym pomysłem
aginaa 15.10.2011 18:34
uwielbiam z kurkami...
Lotar 15.10.2011 09:48
smacznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak