Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz:
wątroba cielęca 40 dag
masło 1 3/4 kostki
cebula 2 sztuki
natka 1/2 pęczka
Pasto drożdżowe:
mąka 3 szklanki
drożdże 4 dag
mleko 1 szklanka
masło 2,5 łyżki
cukier 2 łyzki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak

Przygotować ciasto: drożdze utrzeć z cukrem, zalać połową szklanki ciepłego mleka. Wsypać szklankę wymieszać, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Dwa jajka rozbić, wymieszać z resztą mleka i mąki. połączyć z rozczynem. Ciasto wyrobić, wlać stopione masło, ponownie wyrobić, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować farsz: wątróbkę oczyścić z błon i żyłek. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Wątróbkę podsmażyć z cebulą, przepuścić przez maszynkę. Dwa jajka ugotować na twardo, posiekać. Natkę posiekać, wymieszać z jajkami i wątróbką, doprawić. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek o grubości 1/2 centymetra. Na brzegu ułożyć farsz, zawinąć. Z resztek ciasta uformować cienkie ruloniki i wyciąć gwiazdkę. Ozdobami udekorować kulebiak. Ostatnie jajko rozbełtać, posmarować kulebiak. Piec 25-30 minut w temperaturze 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak