Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
morele 1 puszka
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
powidła śliwkowe 5 łyżek
margaryna 10 łyżek
cukier 5 łyżek
zmielony mak 5 dag
drożdże 2 dag
skórka z cytryny 1
sól 1 łyżeczka
porto 2 białe

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze

Mąkę zagnieść z 5 łyżkami miękkiego tłuszczu, solą, łyżką cukru, drożdżami, jajkiem i skórką cytrynową ną jednolite ciasto. Powoli, ciągle wyrabiając, wlewać mleko. Zagniatać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od rąk i ścianek miski i pokażą się na nim pęcherzyki. Miskę z ciastem przykryć, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto zagnieść ponownie, uformować z niego wałek, podzielić na 8 porcji. Cztery porcje lekko spłaszczyć, pośrodku umieścić po łyżce powideł śliwkowych. Przykrywać pozostały-mi kawałkami ciasta, mocno zaciskać brzegi. Oproszonymi mąką rękami formować kule.W rondlu zagotować wodę. Nałożyć perforowaną wkładkę (może być nawet zwykłe sitko czy durszlak) tak, aby nie dotykała ona powierzchni wrzątku.Na wkładce umieścić 2 kluski. przykryć, gotować na parze ok. 20 minut (uwaga1: kluski nie mogą stykać się ze sobą. Jeśli mamy małą wkładkę, gotujemy na niej tylko jedną). Każdą kluskę nakłuć 2-3 razy wykałaczką,
zabezpieczyć przed wystygnięciem. Pozostałe ugotować w ten sam sposób. Przygotować sos: morele zmiksować razem z sokiem, do prawić do smaku porto. Mak wymieszać z resztą cukru. W małym rondlu sklaro wać resztę masła. Kluski prze łożyć na podgrzane talerze polać masłem, posypać ma kiem i cukrem, oblać sosem. Udekorować listkami melisy i plasterkami mandarynek. Po zostały sos przelać do sosjerki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 24.10.2011 09:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak