Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w oso-lonej wodzie (20 minut). Obrać z łupinek, jeszcze gorące przepuścić przez praskę (lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem). Wymieszać z mąką, do ciasta dodać rozmącone żółtka, łyżeczkę stopionego masła i łyżeczkę soli. Ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Uformować z niego wałek i pokroić na 20 plastrów. Morele umyć, osuszyć, usunąć pestki. W miejsce pestek włożyć do każdej moreli po kostce cukru. Każdą porcję ciasta lekko spłaszczyć, ułożyć na niej morelę, uformować zgrabny knedel. Zagotować 4 litry wody, osolić. Wrzucać po dziesięć knedli, każdą porcję gotować około 10 minut (knedle są gotowe, gdy wypłyną na powierzchnię). Wyjmować łyżką cedzako-wą, osączyć z wody. Resztę masła stopić na patelni, oprószyć tartą bułką, ciągle mieszając zru-mienić na złoty kolor. Knedle otaczać w bułce, podawać posypane cukrem pudrem. Do tak przyrządzonego dania smakuje sos waniliowy.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !