Sposób przygotowania

Pomidory dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Blachy wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nich połówki pomidorów przecięciem do góry, posyp je lekko solą morską, odrobiną cukru demerara i świeżo mielonym pieprzem. Susz w uchylonym piekarniku w 110°C przez ok. 5 godzin (piekarnik nastawiony tylko na termoobieg). Po 2 godzinach zamień blachy miejscami. W trakcie suszenia podglądaj pomidory, po 3 godz. możesz zdejmować te mniejsze z blachy.
Ususzone pomidory układaj ciasno w czystych suchych słoiczkach. Dodaj do każdego gałązkę świeżych ziół - może to być tymianek, rozmaryn, listki bazylii. Możesz dodać też ząbek czosnku. Pozostaw ok 1 cm miejsca od góry słoiczka. Wlej do naczynia oliwę z oliwek i olej słonecznikowy w stosunku 1:1. Zmieszaną oliwę podgrzej dość mocno- ma być bardzo ciepła, ale nie wrząca, bo pomidory się spalą. Ciepłą oliwą zalewaj pomidory w słoiczkach tak, by je dokładnie przykryła (nic nie może wystawać powyżej powierzchni oliwy). Od razu zakręcaj

Komentarze

  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    uwielbiam takie pomidory
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wacław

    fajny przepis !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Zachęcający przepis.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    czyli oliwa ma być na tyle ciepła, aby juz nie zagotowywać słoików?
  • 0
    original
    Opublikowano

    magduś83

    dokładnie ale nie wrząca
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    dobrze mieć takie domowe pomidory - ja zawsze kupowałam gotowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    nigdy nie robiłam,muszę wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !